PAAST KÄESOLEVAL KEVADEL

Tänavune varakevad on omaette paast mitmes tähenduses. Isolatsioon on üks neist. Igaühe jaoks oma värvi. "Taevast sülle sadanud" eriolukorraga toimetulek ei pruugi olla paljude jaoks sugugi kerge. 
Loe edasi...

SEEMNED MULDA

Eelmisel nädalavahetusel tegin inventuuri oma seemnete laos. Muidugi mõista mõned tuli juurde hankida. Midagi, mida isiklikult igal kevadel südamest naudin. Selle kevadel on seemete külvamisel veelgi sügavam tähendus, kui tavaliselt.
Loe edasi...

VEEBRUARI VELVETSUPP JA EESTI SÜNNIPÄEV

Talv on sellel aastal ilma lumeta, vihmane ja külm. Kui loodus on tavalisest enam tasakaalust väljas, siis oleme seda meiegi. Lihtsuse integreerimine toidulaual ja igapäevastes tegemistes aitab parimal moel tasakaalu luua.  Loe edasi...

Imelihtne Agni toetav hommikupala

Jagan Sinuga üht head lihtsat nippi kõikideks sellisteks hommikuteks, mil Sa tunned, et Sinu hea sõber seedetuli Agni on veidi väsinud, aga süüa oleks siiski pisut tarvis. Loe edasi...

KOGUNENUD SUVEKUUMUS AVALDUB AUGUSTIS

Millal olid viimati Eestis sellised suved, mis algavad juba mais ja lõpevad ehk alles septembri alguses? Ilmselt paljude jaoks meist kusagil kauges lapsepõlves. Päike, päike ja veelkord päike.

Loe edasi...

TALV ON AASTAAEGADE ÖÖ

Loodusjõudude austamine on pika ja tervelt elatud elu ainus tagatis. Loodusrütmide teadlik järgimine teeb elust kunsti. Millele pöörata tähelepanu talvises köögis?
Loe edasi...

SÜGIS KUI ÜLEMINEK SUVEST TALVE

Sügisel valitseb õues Vata ehk õhu ja ruumi energia, mis toob endaga kaasa palju kaootilist liikumist. Viimasega kaasneb pea alati stress, mis teeb vastuvõtlikuks haigustele nii suured kui väikesed. 
Loe edasi...

AJURVEEDA KEVADKOLLEKTSIOON

Kevade saabudes vahetame alati soojad mantlid kergemate kehakatete vastu, mis on igati mõsitlik tegevus. Sama loogikat peaksime kasutama ka oma toidulaual, kus talvised maitsed ja elustiili harjumused ajurveeda kevadkollektsiooniga enam sugugi kokku ei sobi. Looduse moekunstniku stiil on alati klassika, mis lähtub viie suure elemendi – ruum, õhk, tuli, vesi, maa – värvidest ja mõjust.

Loe edasi...

CHUTNEY - RIKKALIKU JÕULULAUA HEA SÕBER


Ajurveedas ei ole chutney mitte ainult teravamaitseline maius, vaid seedetule Agni hea sõber. Kahtlemata ka rikkaliku jõululaua eriti oodatud külaline. Üks õige chutney peab olema korraga nii magus ja terav, et seda ei ole võimalik põhimõtteliselt süüa. Seepärast tarvitataksegi teda vaid väike teelusikatäis mistahes raskesti seeditava ja üleküllusliku toidu lisandina. Jõululaua tavalise pohlamoosi saab igati nauditavalt chutney’ks ümber kujundada näiteks nii:    
Loe edasi...

Mis on ghee ja milleks ta hea on ?

Ghee on või, millest on madalal kuumusel välja keedetud piim. Eesti keeles tuntud kui selitatud või. Ajurveedas on see  sattvaliku iseloomuga kuldkollane imetegija au sees nii oma puhastava kui ka noorendava omaduse tõttu.


Loe edasi...

Elumahlade ehk ojas'e armastusega hoidmisest

Mis või kes toob meie silmadesse sära, hoiab keha haigustest priid ning aitab püsida noorena? Ajurveeda iidsete tarkuste kohaselt ei eksisteeri elu ilma keha kudedes toimiva peenenergia ehk OJAS’ta, mida võibki otseselt nimetada ELUMAHLADEKS. Neist sõltub, milline on meie vastupidavus, immuunsus, viljakus ja vitaalsus. Inimesed, kelle elumahlad on toidetud ja tasakaalus säravad kaugele ning haigused on neil harvad külalised. Kuidas siis hoida ja kasvatada neid peeneid elumahlasid?
Loe edasi...

Ajurveeda kuus täiuslikku maitset

Ajurveeda on elamise teadus ja võimalikult kaua noorena püsimise kunst. Tema igavikulistes tarkustes on kõige muu juures peidus ka täiusliku maitse saladused. Just magus maitse hoiab meid noorena ja ka elu maitseb alati magusalt siis, kui oleme iseenda ja ümbritsevaga tasakaalus. Tasakaal tähendab harmooniat ja viimane omakorda seoste nägemise võimet. Täiuslik nauding nii toidust kui elust eeldab justnimelt kõigi kuue maitse olemasolu. Seda muidugi mitte võrdses koguses.

Loe edasi...